Verfasst von: | Nağīb-ad-Dīn as-Samarqandī [VerfasserIn] |
Titel: | Nahrungsmittel in der arabischen Medizin |
Titelzusatz: | das Kitāb al-Aġḏiya wa-l-ašriba des Naǧīb ad-Dīn as-Samarqandī |
Mitwirkende: | Müller, Juliane [HerausgeberIn] [ÜbersetzerIn] |
Werktitel: | Kitāb al-Aġḏiya wa-ʾl-ašriba |
Verf.angabe: | Edition, Übersetzung und Kontext von Juliane Müller |
Verlagsort: | Leiden ; Boston |
Verlag: | Brill |
E-Jahr: | 2017 |
Jahr: | [2017] |
Umfang: | X, 528 Seiten |
Illustrationen: | Diagramme, Tabellen |
Format: | 24 cm |
Gesamttitel/Reihe: | Islamic philosophy, theology, and science ; volume 101 |
Schrift/Sprache: | Text arabisch in arabischer Schrift und deutsch |
Hochschulschrift: | Dissertation, Freie Universität Berlin, 2015 |
ISBN: | 978-90-04-34508-9 |
| 90-04-34508-6 |
Abstract: | "Najīb ad-Dīn as-Samarqandī's (d. 619/1222) Book on Foods and Drinks (Kitāb al-Aghd̲iya wa-l-ashriba) is a comprehensive medical encyclopedia with information on more than 500 different food items, dishes, drinks and fragrances. It can be considered to be the last major Arabic monograph on dietetics in the Islamic East and it probably rates among the most widespread premodern Arabic books on the subject of nutrition science. In Nahrungsmittel in der arabischen Medizin, Juliane Müller presents a critical edition of the Kitāb al-Aghd̲iya wa-l-ashriba along with a German translation of the text. An extensive contextual study locates the book and its dietetic contents within Arabic medical literature and examines the sources and the reception of as-Samarqandī's food encyclopedia"-- |
URL: | Inhaltsverzeichnis: http://d-nb.info/1137401079/04 |
Schlagwörter: | (t)Nağīb-ad-Dīn as-Samarqandī / Kitāb al-Aġḏiya wa-ʾl-ašriba |
| (s)Araber / (s)Medizin / (s)Lebensmittel / (s)Ernährung |
| (s)Araber / (s)Medizin / (s)Lebensmittel / (s)Ernährung |
Dokumenttyp: | Hochschulschrift |
Sprache: | ger ara |
Bibliogr. Hinweis: | Erscheint auch als : Online-Ausgabe: Nağīb-ad-Dīn as-Samarqandī, - 1222: Nahrungsmittel in der arabischen Medizin. - Leiden : Brill, 2017. - 1 Online-Ressource |
RVK-Notation: | EN 2850 |
K10plus-PPN: | 89341817X |
Verknüpfungen: | → Übergeordnete Aufnahme |
978-90-04-34508-9,90-04-34508-6
Nahrungsmittel in der arabischen Medizin / Nağīb-ad-Dīn as-Samarqandī [VerfasserIn]; [2017]
68106920