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Universitätsbibliothek Heidelberg
Status: Bibliographieeintrag

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 Online-Ressource
Verfasst von:Senyilmaz-Tiebe, Deniz [VerfasserIn]   i
 Pfaff, Daniel [VerfasserIn]   i
 Virtue, Sam [VerfasserIn]   i
 Schwarz, Kathrin V. [VerfasserIn]   i
 Fleming, Thomas [VerfasserIn]   i
 Altamura, Sandro [VerfasserIn]   i
 Muckenthaler, Martina [VerfasserIn]   i
 Okun, Jürgen G. [VerfasserIn]   i
 Vidal-Puig, Antonio [VerfasserIn]   i
 Nawroth, Peter Paul [VerfasserIn]   i
 Teleman, Aurelio A. [VerfasserIn]   i
Titel:Dietary stearic acid regulates mitochondria in vivo in humans
Verf.angabe:Deniz Senyilmaz-Tiebe, Daniel H. Pfaff, Sam Virtue, Kathrin V. Schwarz, Thomas Fleming, Sandro Altamura, Martina U. Muckenthaler, Jürgen G. Okun, Antonio Vidal-Puig, Peter Nawroth & Aurelio A. Teleman
E-Jahr:2018
Jahr: 07 August 2018
Umfang:10 S.
Fussnoten:Gesehen am 02.10.2019
Titel Quelle:Enthalten in: Nature Communications
Ort Quelle:[London] : Nature Publishing Group UK, 2010
Jahr Quelle:2018
Band/Heft Quelle:9(2018) Artikel-Nummer 3129, 10 Seiten
ISSN Quelle:2041-1723
Abstract:Since modern foods are unnaturally enriched in single metabolites, it is important to understand which metabolites are sensed by the human body and which are not. We previously showed that the fatty acid stearic acid (C18:0) signals via a dedicated pathway to regulate mitofusin activity and thereby mitochondrial morphology and function in cell culture. Whether this pathway is poised to sense changes in dietary intake of C18:0 in humans is not known. We show here that C18:0 ingestion rapidly and robustly causes mitochondrial fusion in people within 3 h after ingestion. C18:0 intake also causes a drop in circulating long-chain acylcarnitines, suggesting increased fatty acid beta-oxidation in vivo. This work thereby identifies C18:0 as a dietary metabolite that is sensed by our bodies to control our mitochondria. This could explain part of the epidemiological differences between C16:0 and C18:0, whereby C16:0 increases cardiovascular and cancer risk whereas C18:0 decreases both.
DOI:doi:10.1038/s41467-018-05614-6
URL:Bitte beachten Sie: Dies ist ein Bibliographieeintrag. Ein Volltextzugriff für Mitglieder der Universität besteht hier nur, falls für die entsprechende Zeitschrift/den entsprechenden Sammelband ein Abonnement besteht oder es sich um einen OpenAccess-Titel handelt.

Volltext: http://dx.doi.org/10.1038/s41467-018-05614-6
 DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-018-05614-6
Datenträger:Online-Ressource
Sprache:eng
Sach-SW:Adult
 Beverages
 Carnitine
 Case-Control Studies
 Cross-Over Studies
 Diabetes Mellitus
 Diet
 Fatty Acids
 Female
 Humans
 Male
 Middle Aged
 Mitochondria
 Mitochondrial Dynamics
 Musa
 Oxygen
 Stearic Acids
K10plus-PPN:1678116874
Verknüpfungen:→ Zeitschrift

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