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Universitätsbibliothek Heidelberg
Status: Bibliographieeintrag

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 Online-Ressource
Verfasst von:Weiß, Johanna [VerfasserIn]   i
 Gattuso, Giuseppe [VerfasserIn]   i
 Barreca, Davide [VerfasserIn]   i
 Haefeli, Walter E. [VerfasserIn]   i
Titel:Nobiletin, sinensetin, and tangeretin are the main perpetrators in clementines provoking food-drug interactions in vitro
Verf.angabe:Johanna Weiss, Giuseppe Gattuso, Davide Barreca, Walter Emil Haefeli
E-Jahr:2020
Jahr:10 March 2020
Umfang:10 S.
Illustrationen:Diagramme
Fussnoten:Gesehen am 20.04.2020
Titel Quelle:Enthalten in: Food chemistry
Ort Quelle:New York, NY [u.a.] : Elsevier, 1976
Jahr Quelle:2020
Band/Heft Quelle:319(2020) Artikel-Nummer 126578, Seite 1-10
ISSN Quelle:1873-7072
Abstract:For clementine juice, previous data indicate a possible food-drug interaction with substrates of key enzymes responsible for drug metabolism (i.e. cytochrome P450 [CYP] 3A4, CYP1A2). However, which compounds in clementine juice are responsible for these effects are unknown. Therefore, we aimed to identify the compounds in clementine juice provoking metabolic enzyme inhibition or induction. The results demonstrated that the flavonoid fraction of clementine juice provoked induction of several genes and inhibition of both CYP3A4 and CYP1A2, matching effects observed with whole clementine juice. CYP1A2 inhibition and induction can most likely be attributed to nobiletin, sinensetin, and tangeretin. Tangeretin was the only compound causing CYP3A4 induction while CYP3A4 inhibition was most likely the result of additive or synergistic effects caused by several compounds. Thus, whenever evaluating the clinical relevance of clementine interactions, flavonoid contents should be reported because these might explain differences between cultivars and harvests.
DOI:doi:10.1016/j.foodchem.2020.126578
URL:Bitte beachten Sie: Dies ist ein Bibliographieeintrag. Ein Volltextzugriff für Mitglieder der Universität besteht hier nur, falls für die entsprechende Zeitschrift/den entsprechenden Sammelband ein Abonnement besteht oder es sich um einen OpenAccess-Titel handelt.

Volltext ; Verlag: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126578
 Volltext: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620304404
 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126578
Datenträger:Online-Ressource
Sprache:eng
Sach-SW:Clementine
 CYPs
 Flavonoids
 Food-drug interaction
 HPLC-MS/MS
K10plus-PPN:1694961680
Verknüpfungen:→ Zeitschrift

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