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Universitätsbibliothek Heidelberg
Status: Bibliographieeintrag

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 Online-Ressource
Verfasst von:Fernández, Avelina [VerfasserIn]   i
 Butz, Peter [VerfasserIn]   i
 Corrales Moreno, Margarita [VerfasserIn]   i
 Lindauer, Ralf [VerfasserIn]   i
 Picouet, P. [VerfasserIn]   i
 Rodrigo, G. [VerfasserIn]   i
 Tauscher, Bernhard [VerfasserIn]   i
Titel:A simple coloured indicator for monitoring ultra high pressure processing conditions
Verf.angabe:A. Fernández García, P. Butz, M. Corrales, R. Lindauer, P. Picouet, G. Rodrigo, B. Tauscher
E-Jahr:2009
Jahr:June 2009
Umfang:6 S.
Fussnoten:Gesehen am 03.01.2023
Titel Quelle:Enthalten in: Journal of food engineering
Ort Quelle:Amsterdam [u.a.] : Elsevier Science, 1982
Jahr Quelle:2009
Band/Heft Quelle:92(2009), 4 vom: Juni, Seite 410-415
ISSN Quelle:0260-8774
Abstract:Diels-Alder reactions between coenzyme Q(0) as dienophile and sorbic acid as diene compounds have been investigated under high pressure and temperature combinations. The reaction leads to a colour degradation of coenzyme Q(0), due to the formation of Diels-Alder adducts. The fact that this is a coloured reaction makes it suitable to be applied as indicator in high pressure treatments. The response to pressure and temperature was satisfactorily adjusted to a first order kinetic model in the pressure/temperature range where food safety and quality are crucial, as well as under conditions necessary to achieve ultra high pressure assisted thermal sterilization of foods. Furthermore, concentrations of both components could be systematically chosen to reveal the pressure and temperature achieved during the pressure assisted thermal sterilization processes. The proposed system is simple, coloured and based on non-toxic chemicals, and could thus become a useful tool for monitoring high pressure thermal processing conditions.
DOI:doi:10.1016/j.jfoodeng.2008.12.033
URL:Bitte beachten Sie: Dies ist ein Bibliographieeintrag. Ein Volltextzugriff für Mitglieder der Universität besteht hier nur, falls für die entsprechende Zeitschrift/den entsprechenden Sammelband ein Abonnement besteht oder es sich um einen OpenAccess-Titel handelt.

Volltext: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.12.033
 Volltext: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877408005967
 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.12.033
Datenträger:Online-Ressource
Sprache:eng
Sach-SW:Diels-Alder
 Food processing
 Indicator
 Integrator
 Ubiquinone
 Ultra high pressure
K10plus-PPN:187715816X
Verknüpfungen:→ Zeitschrift

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