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Universitätsbibliothek Heidelberg
Status: Bibliographieeintrag

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 Online-Ressource
Verfasst von:Karavasiloglou, Nena [VerfasserIn]   i
 Thompson, Alysha S. [VerfasserIn]   i
 Pestoni, Giulia [VerfasserIn]   i
 Knuppel, Anika [VerfasserIn]   i
 Papier, Keren [VerfasserIn]   i
 Cassidy, Aedín [VerfasserIn]   i
 Kühn, Tilman [VerfasserIn]   i
 Rohrmann, Sabine [VerfasserIn]   i
Titel:Adherence to the EAT-Lancet reference diet is associated with a reduced risk of incident cancer and all-cause mortality in UK adults
Verf.angabe:Nena Karavasiloglou, Alysha S. Thompson, Giulia Pestoni, Anika Knuppel, Keren Papier, Aedín Cassidy, Tilman Kühn, and Sabine Rohrmann
E-Jahr:2023
Jahr:15 December 2023
Umfang:9 S.
Illustrationen:Illustrationen
Fussnoten:Online verfügbar: 21. November 2023, Artikelversion: 15. Dezember 2023 ; Gesehen am 10.05.2024
Titel Quelle:Enthalten in: One earth
Ort Quelle:Amsterdam : Elsevier, 2019
Jahr Quelle:2023
Band/Heft Quelle:6(2023), 12 vom: Dez., Seite 1726-1734
ISSN Quelle:2590-3322
Abstract:Food systems have been identified as significant contributors to the global environmental emergency. However, there is no universally agreed-upon definition of what constitutes a planetary healthy, sustainable diet. In our study, we investigated the association between the EAT-Lancet reference diet, a diet within the planetary boundaries, and incident cancer, incident major cardiovascular events, and all-cause mortality. Higher adherence to the EAT-Lancet reference diet was associated with lower incident cancer risk (hazard ratio [HR]continuous: 0.99; 95% confidence interval [CI]: 0.98-0.99]) and lower all-cause mortality (HR continuous: 0.98; 95% CI: 0.98-0.99), while mostly null associations were detected for major cardiovascular event risk (HR continuous: 1.00; 95% CI: 0.98-1.01). Stratified analyses using potentially modifiable risk factors led to similar results. Our findings, in conjunction with the existing literature, support that adoption of the EAT-Lancet reference diet could have a benefit for the prevention of non-communicable diseases.
DOI:doi:10.1016/j.oneear.2023.11.002
URL:Bitte beachten Sie: Dies ist ein Bibliographieeintrag. Ein Volltextzugriff für Mitglieder der Universität besteht hier nur, falls für die entsprechende Zeitschrift/den entsprechenden Sammelband ein Abonnement besteht oder es sich um einen OpenAccess-Titel handelt.

kostenfrei: Volltext: https://doi.org/10.1016/j.oneear.2023.11.002
 kostenfrei: Volltext: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590332223005055
 DOI: https://doi.org/10.1016/j.oneear.2023.11.002
Datenträger:Online-Ressource
Sprache:eng
Sach-SW:cancer
 cardiovascular
 diet
 EAT-Lancet
 incidence
 mortality
 sustainable
K10plus-PPN:1888250607
Verknüpfungen:→ Zeitschrift

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