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Universitätsbibliothek Heidelberg
Status: Bibliographieeintrag

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 Online-Ressource
Verfasst von:Molitor, Elena von [VerfasserIn]   i
 Riedel, Katja [VerfasserIn]   i
 Krohn, Michael [VerfasserIn]   i
 Rudolf, Rüdiger [VerfasserIn]   i
 Hafner, Mathias [VerfasserIn]   i
 Cesetti, Tiziana [VerfasserIn]   i
Titel:An alternative pathway for sweet sensation
Titelzusatz:possible mechanisms and physiological relevance
Verf.angabe:Elena von Molitor, Katja Riedel, Michael Krohn, Rüdiger Rudolf, Mathias Hafner, Tiziana Cesetti
E-Jahr:2020
Jahr:8 October 2020
Umfang:25 S.
Illustrationen:Illustrationen
Fussnoten:Gesehen am 07.02.2025
Titel Quelle:Enthalten in: Pflügers Archiv
Ort Quelle:Berlin : Springer, 1868
Jahr Quelle:2020
Band/Heft Quelle:472(2020), 12 vom: Okt., Seite 1667-1691
ISSN Quelle:1432-2013
Abstract:Sweet substances are detected by taste-bud cells upon binding to the sweet-taste receptor, a T1R2/T1R3 heterodimeric G protein-coupled receptor. In addition, experiments with mouse models lacking the sweet-taste receptor or its downstream signaling components led to the proposal of a parallel “alternative pathway” that may serve as metabolic sensor and energy regulator. Indeed, these mice showed residual nerve responses and behavioral attraction to sugars and oligosaccharides but not to artificial sweeteners. In analogy to pancreatic β cells, such alternative mechanism, to sense glucose in sweet-sensitive taste cells, might involve glucose transporters and KATP channels. Their activation may induce depolarization-dependent Ca2+ signals and release of GLP-1, which binds to its receptors on intragemmal nerve fibers. Via unknown neuronal and/or endocrine mechanisms, this pathway may contribute to both, behavioral attraction and/or induction of cephalic-phase insulin release upon oral sweet stimulation. Here, we critically review the evidence for a parallel sweet-sensitive pathway, involved signaling mechanisms, neural processing, interactions with endocrine hormonal mechanisms, and its sensitivity to different stimuli. Finally, we propose its physiological role in detecting the energy content of food and preparing for digestion.
DOI:doi:10.1007/s00424-020-02467-1
URL:Bitte beachten Sie: Dies ist ein Bibliographieeintrag. Ein Volltextzugriff für Mitglieder der Universität besteht hier nur, falls für die entsprechende Zeitschrift/den entsprechenden Sammelband ein Abonnement besteht oder es sich um einen OpenAccess-Titel handelt.

Volltext: https://doi.org/10.1007/s00424-020-02467-1
 Volltext: https://link.springer.com/article/10.1007/s00424-020-02467-1
 DOI: https://doi.org/10.1007/s00424-020-02467-1
Datenträger:Online-Ressource
Sprache:eng
Sach-SW:Artificial sweeteners
 Cephalic-phase insulin release
 Glucagon-like peptide-1
 Glucose transporters
 Sweet-taste receptor
 TAS1R2
 TAS1R3
 Taste-bud cells
K10plus-PPN:1916712258
Verknüpfungen:→ Zeitschrift

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